Om rasen      Lady
 
Lady & Lufsen 
Världens mest kända Amerikanska Cocker Spaniel är utan tvekan Walt Disneys Lady med sina långa svepande ögonfransar och bedjande blick men det får väl i ärlighetens namn sägas att ser man till temperamentet, så har verklighetens amerikanare inte mycket gemensamt med den blyga, försiktiga Lady som vi kan se i TV på Julafton.
 
Tvärtom, rasen ska ha ett glatt och frimodigt temperament ska alltid vara lika pigg på att göra något skojigt med sin familj. Sen är det bara så, att den amerikanare är inte född som skulle sitta och tindra med ögonen framför en tallrik med spagetti och köttbullar. Amerikanaren är ett obotligt matvrak och kan visa en enorm uppfinningsrikedom när det gäller att få tag på mat. 
 
Amerikanaren av idag
Den amerikanska cockern är den till storleken minsta rasen i grupp 8 som kallas stötande och apporterande hundar. Dvs till ursprunget en liten jakthund. Liksom alla spaniels och retrievers är den avlad för att arbeta i nära kontakt med sin förare och därför vara lättlärd och följsam. Även om amerikanaren under lång period nästan uteslutande avlats endast för sällskap finns jaktegenskaperna kvar i generna om man vill plocka fram dem. Det är dessa egenskaper som gör rasen till Världens bästa familje hund.
 
I svampskogen och på viltspåret, på agilitybanan och lydnadsprovet. Amerikanaren ställer upp på det mesta av det bästa som dess ägare hittar på. Man behöver dock inte lägga ner flera timmar per dag på träning och tävling för att få sin amerikanare nöjd, men man bör hitta på något för att aktivera hunden mentalt utöver de vanliga promenaderna, det mår både hund och matte/husse bra av.
 
 Innan man köper en amerikanare måste man vara medveten om att rasen kräver kontinuerlig pälsvård livet ut. En amerikanare bör klippas ca 4 gånger om året för att må fysiskt bra. Det är viktigt att hålla sim amerikanare korthårig runt och i öronen så att luft kommer till samt att man klipper rent i mungipor och runt nosen och ögonen så att hunden håller sig ren och fin.
 
Amerikanaren vill gärna pussas och att vara nära sin matte/husse och det blir ju trevligare om hunden är ren.
Redan som liten valp måste den vänjas vid att bli badad och fönad, borstad och klippt. När valpen väl vant sig vid detta blir pälsvården till en riktig mysstund. Amerikanaren kan med fördel klippas i kort ”sportfrisyr” ,vilket underlättar den dagliga skötseln av hunden och så drar den inte in så mycket smuts hemma.
parti valp
 
Vem blir då en bra amris ägare?
Den typiska Amris ägaren måste vara relativt aktiv, man behöver inte vara någon hängiven friluftsmänniska, men bör föredra en skogspromenad framför en dag framför TVn. Då Amrisen är väldigt social och beroende av sällskap måste också någon vara hemma en del av dagen, att arbeta heltid är orättvist mot hunden, om man inte kan ordna så att hunden får komma ut någon gång under dagen. Den blivande Amris ägaren måste också vara inställd på att Amerikansk Cocker kräver en del pälsvård. Eller så väljer man att ha sin hund nerklippt, bättre med en kortklippt amris än en tovig amris. Kan man hantera dessa krav så har man en social, allsidig, följsam, lättfostrad och trevlig hundkompis med en fantastisk personlighet. Charmigare och sötare ras än Amerikansk Cocker Spaniel finns inte!