Köpa Amris

mamma valp

Råd vid köp av hund

Du bör välja din amerikanare med stor omsorg då ni förhoppningsvis kommer att tillbringa 10-15 år tillsammans. När du köper en hund får du en nära vän som kommer vara en del av din familj. Till skillnad från en ny tv-apparat eller en vinterjacka är det ingen vara som du byter ut eller slänger efter några år. Att du kan känna dig trygg i ditt hundköp är därför extra viktigt. För att ditt köp skall bli lyckat och att du får den hund som du söker är det viktigt att du tänkt igenom köpet noga.

Köp en registrerad hund

Om du köper en valp registrerad i Svenska Kennelklubben, SKK, kan du känna dig trygg i förvissningen att valpen har haft det bra under sin uppväxt. Alla uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska följa regelverk som bland annat säger att hundhållningen ska vara god, att tikarna inte ska behöva valpa för ofta och att hundar med kända sjukdomar och defekter inte ska användas i aveln. Svenska Kennelklubbens kennelkonsulenter gör besök hos alla registrerade kennlar för att hjälpa uppfödarna och se till att allt står rätt till.

Läs SKKs Grundregler som alla medlemmar inom Svenska Kennelklubbens ska följa.

Att köpa en i SKK registrerad rashund innebär också att du vet vad du kan förvänta dig av din valp när den blir vuxen. Även om det finns individuella skillnader kommer en amerikanarevalp att se ut som amerikanare gör mest och bete sig som en när den blir vuxen. Köper du en blandras är det svårt att veta vad resultatet kommer bli eftersom man inte på förhand kan veta vilka egenskaper som nedärvs från respektive förälder.

När du köper en hund av uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska du alltid få med dig ett registreringsbevis utställt av SKK, ett veterinärintyg som är högst 1 vecka gammalt samt ett köpeavtal (se nedan).

valp enya

Köpeavtal ger extra trygghet

Alla uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska använda det köpeavtal som SKK tagit fram i samarbete med Konsumentverket. Avtalet innebär en trygghet för såväl köpare som säljare och minimerar riskerna för framtida tvister. I SKKs köpeavtal regleras bland annat vad som menas med dolda fel, vilka möjligheter köparen har att lämna tillbaka valpen med mera. SKKs köpeavtal finns endast tillgängliga för uppfödare som är medlemmar i Svenska Kennelklubben.

Veterinärkontroll och vaccinationer

Tidigast en vecka innan leverans ska valpen ha veterinärbesiktats. Valpen ska också ha avmaskats minst två gånger innan leverans. SKK rekommenderar att alla valpar vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC).

Parvovirusvaccin bör ges vid 8 veckors ålder, 12 veckors ålder och därefter en gång om året. Mot valpsjuka och HCC ges ett så kallat dubbelvaccin vanligen då valpen är cirka 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin. Många uppfödare ger sina valpköpare listor på vilka vaccin som bör ges och när valpen ska avmaskas.

Försäkringar för ett tryggt hundägande

En valp är som ett yrväder och nyfiken på omvärlden. Allt kan hända och då behövs en bra försäkring. Du bör teckna din försäkring så snart du fått hem valpen, helst samma dag. För att få det bästa skyddet ska du försäkra valpen innan den fyllt fyra månader. Det är viktigt att hålla valpen oavbrutet försäkrad, eftersom ett avbrott i försäkringsskyddet kan leda till en minskad omfattning av försäkringen.

 svart söt valp

Var också noga med att fråga uppfödaren om din valp är försäkrad mot dolda fel, det vill säga fel som kan finnas redan vid leveransen men som inte syns just då. Det är viktigt att du får ett besiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar när du hämtar din valp för att försäkringen för dolda fel ska gälla. På ditt köpekontrakt från SKK kan ni tillsammans avtala om hur valpen ska vara försäkrad.

Kontrollera även att hemförsäkringen innehåller en ansvarsförsäkring. Som hundägare har du strikt hundägaransvar, vilket innebär att du är ansvarig för alla skador som din hund kan orsaka. Orsakar din hund till exempel en bilolycka kan det röra sig om betydande belopp.

Valpar till salu

Länkar för dig som funderar på att köpa Amris

Finns det något sötare än Amris valpar <3

valpkiss
blackpu
valphop
svarta o buffa
valpr
buffis
buffis2
valplöv
valp0
valpgräs
sv o buff valpar
valparbus
valp på berg
Alice pupp