Om Rasen

Liggande svart

Amerikansk Cockerspaniel

Ingår i grupp 8 - stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

En underbar ras, som du kan ha så mycket kul med oavsett om du väljer att ha pälsen på eller av. Den är alert med mycket utstrålning. I hemmet finns den alltid med där du är, en kompis i alla lägen och som älskar allt och alla.

Allmänt om Amris

Hane_TikVikt: tik/hane 10/15 kg
Idealhöjd: tik/hane 35,5/38 cm
Livslängd: 10-14 år

Aktivitetsnivå:

 Bones_4

Hälsa:

 Bones_3

Pälsvård:

 Bones_4

Familjevänlig:

 Bones_5

Amerikans Cockerspaniel Idag

IMG_2562

Den amerikanska cockern är den till storleken minsta rasen i grupp 8 som kallas stötande och apporterande hundar, det vill säga till ursprunget en liten jakthund.

Liksom alla spaniels och retrievers är den avlad för att arbeta i nära kontakt med sin förare och därför vara lättlärd och följsam.

Även om amerikanaren under lång period nästan uteslutande avlats endast för sällskap finns jaktegenskaperna kvar i generna om man vill plocka fram dem.

Det är dessa egenskaper som gör rasen till världens bästa familjehund!

I svampskogen och på viltspåret, på agilitybanan och lydnadsprovet. Amerikanaren ställer upp på det mesta av det bästa som dess ägare hittar på. Man behöver dock inte lägga ner flera timmar per dag på träning och tävling för att få sin amerikanare nöjd, men man bör hitta på något för att aktivera hunden mentalt utöver de dagliga promenaderna. Det mår både hund och matte/husse bra av.

Innan man köper en amerikanare måste man vara medveten om att rasen kräver kontinuerlig pälsvård livet ut. En amerikanare bör klippas cirka fyra gånger om året för att må fysiskt bra. Det är viktigt att hålla sin amerikanare korthårig i och runtom öronen så att luft kommer till, samt att man klipper rent i mungipor, runt nosen och ögonen, så att hunden håller sig ren och fin.

Amerikanaren vill gärna pussas och att vara nära sin matte/husse och det blir ju trevligare om hunden är ren. Då är det bra om den redan som liten valp får vänjas vid att bli badad och fönad, borstad och klippt. När valpen väl vant sig vid detta blir pälsvården till en riktig mysstund. Amerikanaren kan med fördel klippas i kort ”sportfrisyr”, vilket underlättar den dagliga skötseln av hunden. Dessutom drar den inte in så mycket smuts i hemmet då.

Passar denna ras mig?

 
parti valp

Den typiska amris-ägaren måste vara relativt aktiv, men du behöver inte vara någon hängiven friluftsmänniska! Däremot bör du föredra en skogspromenad mot en dag framför TVn.

Då amrisen är väldigt social och beroende av sällskap måste också någon vara hemma en del av dagen. Att vara borta från hemmet på heltid är orättvist mot hunden (se Jordbruksverkets regler).

Den blivande amris-ägaren måste också vara inställd på att amerikansk cockerspaniel kräver en del pälsvård. Är du inte beredd på att ägna tid åt amrisens päls bör du välja att ha din hund nerklippt. Bättre med en kortklippt amris än en tovig amris.

Om du kan uppfylla alla dessa krav så har du en social, allsidig, följsam, lättfostrad och trevlig hundkompis med en fantastisk personlighet. Charmigare och sötare ras än Amerikansk Cocker Spaniel finns inte!

Kändisar - Lady & Lufsen

 

Världens mest kända Amerikanska Cocker Spaniel är utan tvekan Walt Disneys Lady med sina långa svepande ögonfransar och bedjande blick! 

Men det får väl i ärlighetens namn sägas att ser man till temperamentet, så har verklighetens amerikanare inte mycket gemensamt med den blyga, försiktiga Lady som vi kan se i TV på Julafton.

Tvärtom! Rasen ska ha ett glatt och frimodigt temperament och ska alltid vara lika pigg på att göra något skojigt med sin familj.

Sedan är det bara så, att den amerikanare är inte född som skulle sitta och tindra med ögonen framför en tallrik med spagetti och köttbullar! Amerikanaren är ett obotligt matvrak och kan visa en enorm uppfinningsrikedom när det gäller att få tag på mat.

Lady o Lufsen