<< Tillbaka
Vad är en utställning?

Att tävla i utställning med amerikanaren kräver ganska mycket av ägaren eftersom det är tidskrävande att hålla pälsen i utställningskondition. Det är inte bara pälsen som ska vara i topp - hunden ska också vara välmusklad och glad och trevlig.
Men låt dig inte avskräckas, alla har vi varit nybörjare och gjort våra dundertabbar i ringen. Be din uppfödare eller någon annan van utställare om hjälp och tips om hur du ska förbereda pälsen på bästa sätt.
Det finns utställningsträningar som anordnas av olika klubbar man kan delta i. Gå också på några utställningar för att bara se och lära innan du själv ställer ut din hund.
Var inte rädd för att fråga utställarna om råd, men vänta till EFTER bedömningen då alla har mycket att göra innan ringen ska intas!
Vad gör då hunden i ringen? Jo hunden ska stå helt stilla, på ett sätt som presenterar hundens bästa sidor. Hunden ska kunna trava runt och visa sina rörelser på bästa sätt enligt domarens anvisningar. Hunden visas för domaren på ett bord och där ska domaren kunna titta på hundens tänder, känna på kroppen m.m. Busenkelt! Men faktum är att domaren ägnar få sekunder åt varje hund så det gäller att hunden verkligen visar sitt bästa jag när det väl gäller. En glad och avslappnad hund tilltalar domaren mer än en tokglad hund eller en räddhågsen individ.
Varje hundras har en egen rasstandard. Rasstandarden beskriver hur "idealhunden" inom varje ras ska se ut. Rasstandarden är bibel för alla som vill ägna sig åt utställning och uppfödning. I rasstandarden beskrivs rasens användningsområde, helhetsuttryck, karaktär och hur hunden ska se ut: storlek, färg, tecken, päls m.m. Här anges också vad som är diskvalificerande fel.
På en utställning är det domarens uppgift att bedöma varje hund i förhållande till rasstandarden.
Det finns officiella och inofficiella utställningar. Den officiella utställningen är antingen nationell, nordic eller internationell. På den nationella utställningen kan hunden tilldelas ett nationellt certifikat, s.k. cert, vilket intygar att hunden är av svensk championkvalitet. På nordic utställningar kan dom vinna nordic cert och med dessa erhålla titeln Nordic champion. På en internationell utställning kan hunden tilldelas ett internationellt certifikat, s.k. CACIB, samt cert. Detta meriterar hunden att vara av internationell championkvalitet.
På en officiell utställning dömer bara auktoriserade domare och alla resultat bokförs hos Svenska Kennelklubben.
På en inofficiell utställning registreras inte resultaten och här får även en icke auktoriserad domare döma. Inga cert delas ut men hunden kan erhålla HP, HedersPris och placeringar.
På utställningar tävlar hundarna i olika klasser beroende på ålder. Först bedöms hanhundar, sedan tikar och sist bästa hanhund mot bästa tik. I ringen döms hundarna först en och en gentemot rasstandarden, i den s.k. kvalitetsbedömningen. Om hunden tilldelas excellent här betyder det att domaren tycker att hunden väl motsvarar sin rasstandard och är ett gott avelsresultat. De hundar som får excellent i kvalitets-bedömningen går därefter vidare till konkurrensbedömningen.
I denna klass jämförs hundarna med varandra och placeras 1:a-4 pris. Här kan domaren välja att dela ut CK (Champion Kvalitet) till de hundar han anser vara att rätt kvalitet. De hundar som erhållit CK tävlar sedan om att bli bästa hanhund/-tik. I bästa Hane eller bästa tik delas CACIB/cert ut till en han och en tik om domaren tycker hundarna har tillräckligt bra kvalite'. Slutligen möts bästa hanhund och bästa tik. Den hund som blir 1:a i rasen kallas BIR (Bäst I Rasen) och den hund (av motsatt kön) som således blir tvåa kallas BIM (Bäst I Motsattkön).
Det behövs tre CERT för att bli champion varav minst ett över 24 månaders ålder.
BIR-hunden går sedan vidare till rasgruppfinalen.
Varje ras tillhör en rasgrupp. Amerikanaren tillhör grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. När olika hundraser tävlar mot varandra gäller det för domaren att avgöra vilken hund som bäst motsvarar sin egen rasstandard. Den hund som vinner i sin grupp, blir s.k. BIG, Bäst I Gruppen. Denna hund går sedan vidare till nästa final och möter här alla gruppvinnarna dom dom 10 grupper som finns med olika raser i.
Den hund som vinner i denna slutliga final blir BEST IN SHOW, s.k. BIS!
<< Tillbaka